NM Friidrett 2024

Publisert: torsdag 27. juni 2024

NM Friidrett 2024

NM senior i Sandnes i helgen.

HIL Friidrett sender 8 deltakere til årets senior NM som arrangeres i Sandnes, i dag torsdag, fredag og lørdag. Mesterskapet arrangeres for øvrig torsdag og fredag med alle finaler på sein kveldstid, mens lørdagens øvelser arrangeres formiddag og tidlig ettermiddag.
Årets HIL tropp har også i år flest kvinnelige utøvere og med flere medaljeaspiranter.

Størst medaljemuligheter har i utgangspunktet USA studenten Kaja Kleppe Salemonsen i tresteg. Hun har årsbeste i Norge så langt i sesongen med sitt flotte resultat 12,85m som er solid pers og ny byrekord. Imidlertid er det usikkert om hun deltar pga skade i en ankel som har kommet de siste dagene. I fjor ble Kaja nr 5, men det burde absolutt være medaljesjanser for Kaja med hopp på rundt 12.50m om hun blir klar.

Også Vilde Våge Henriksen burde normalt være en klar medaljekandidat på 3000m hinder, med sin nye personlige rekord 10,03,75 er hun klart best i Norge så langt i sesongen. Resultatet ble oppnådd i USA i april, siden den gang har formen vært sånn passe pga allergiproblem og sykdom. Vilde ble forøvrig norsk mester på hinder i fjor, da var hun heller ikke den største favoritten på forhånd, men etter en kolosal spurt siste 150 metrene sikret hun seg gullet. Det er i allefall lov å håpe på en ny overraskelse i år også, selv om usikkerheten mht. formen er stor.
Kristine Lande Dommersnes var på pallen unde fjorårets NM, med sin bronse på 5000m. Så langt har banesesongen i år ikke gått helt som håpet , men kan Kristine finne tilbake til formen hun viste i vinter, både innendørs og på gateløp, er det muligheter for å kjempe om en pallplass. Storfavoritt på 5000m og en av NMs største gullfavoritter, er imidlertid årets sølvvinner i EM Karoline B Grøvdal.
Øvrige NM deltakere fra HIL har mindre medaljesjanser, bortsett fra Bjørnar R Støylen100m i Paraklassen, han vant i både 2021 og 2022, men ved fjorårets NM ble han knepent slått og måtte nøye seg med sølv. Bjørnar er kanskje klar for revansj dette året?
En spennende HIL deltaker er Thea M Dahl i slegge, som førsteårs senior har hun tilbragt vinteren i Australia og treningen har tydeligvis gått bra, med ny flott pers og byrekord på 50,20 fra utendørssesongen i Australia. Thea ble nr 12 og satte personlig rekord under NM i fjor, kaster hun rundt sin nye pers bør en topp være innenfor rekkevidde.
Hanna Haugsvær deltar i kule og diskos, i fjor ble Hanna nr 9 i diskos, en knapp meter fra å nå de 3 siste finaleomgangene. Diskos er Hannas beste øvelse og kaster hun opp mot sin egen pers, burde det være muligheter for en topp 8 plassering under helgens mesterskap.
HIL har også med 2 mannlige langdistanseløpere under NM. Tedros G Haile deltar på både 10000m og 5000m. Etter ny flott personlig rekord med 65,01 på halvmaraton i februar, har formen vært litt ujevn utover våren. Men ny pers på 3000m i mai gir gode forhåpninger om sub 31 minutt og pers på 10000m, kanskje kan en topp 10 plassering også være innenfor rekkevidde.
Morten Gjendem debuterte i NM sammenheng i fjor med et kjempeløp på 5000m, 14,18,89 og 10 plass. Så langt denne sesongen har ikke Morten vist samme fine form, men kanskje kommer formen med NM og nytt flott NM innsats?
Vi ønsker våre 8 utøvere hjertelig lykke til med konkurransene, og håper medaljefangsten blir bra gjennom helgen.
Årets NM vises for øvrig direkte på NRK TV med følgende sendetider:
Torsdag 27. juni: NRK1 19:40-21:00 og 21:15-23:00.
Fredag 28. juni: NRK1 19:40-23:00.
Lørdag 29. juni: NRK1 12:00-15:15.
NFIF har samlet det aller meste av nødvendig og med utfyllende informasjon om helgens hoved-NM i Sandens på::
Alt du trenger å vite om NM 2024 i Sandnes (friidrett.no)