Oppsummering av vårsesongen

Publisert: fredag 2. juli 2021

Oppsummering av vårsesongen

Vi er midt inne i en friidrettssesong, som videre fremover ser ut til å bli tilnærmet normal. Mørke skyer med full nedstenging og stopp i det aller meste av treningsaktiviteter, har endret seg til det bedre, i takt med kontroll på smitteutbrudd og gradvis gjenåpning av samfunnet.

I friidretts-miljøet har de, som defineres inn under begrepet «Toppidrett», hatt en trenings-hverdag, som ikke har vært særlig påvirket av hverken lokale eller nasjonale tiltak. De har vært unntatt de fleste påbud om nedstenging, og har dermed fått gjennomført tilnærmet normalt treningsprogram. Selv om noe treningsarbeid er utført på egenhånd og i «ensomhet», har det medført kontinuitet i treningsarbeidet, uten avbrudd rundt konkurranser tidlig i sesongen. Dette ser igjen ut til å ha slått positivt ut for de mange, for HIL-utøvere har oppnådd gode resultater i stevner de har deltatt i nå i vårsesongen.

Nedenfor har vi tatt med en oversikt over de beste resultatene utøvere fra HIL Friidrett har oppnådd på stevner de siste par månedene:

Neo Dobson, G14 har satt aldersrekord i Norge med 11.32 på 100m. I tillegg har han løpt 60m på 7.38 som er årsbeste i landet, og også kretsrekord for Rogaland og klubbrekord for Haugesund IL. På 200m har Neo 23.45, som er den tredje beste tiden gjennom tidene i sin aldersklasse. Dette er også krets og klubbrekord.


Alexander Laksfoss
, G15, har også gjort det bra i vår. Han har perset til 11.50 på 100m og 23.55 på 200m, som er årsbeste i G15 klassen i Norge i år. Begge tidene er også klubbrekorder, og ikke langt unna kretsrekordene i Rogaland.


Anna Kolstø Jensen
, J17 har hatt stor fremgang med personlige rekorder på alle distanser. På 100m har hun 12.59 som pr i dag er nest best i landet i J17 klassen. Tiden kvalifiserer også til deltagelse på 100m i senior NM og til en 5 plass blant HIL sine kvinnelige 100m løpere gjennom tidene.

På 200m har hun tiden 25.65 som er 5 best i J17 klassen i Norge i år, og den tredje beste tiden blant HIL sine kvinnelige 200m løpere gjennom tidene.

På den litt uvanlige distansen 300m har hun løpt på 41.07 som er kretsrekord for Rogaland i J17, og klubbrekord i HIL senior. På 300m hekk har Anna 48.04 som er den nest beste tiden på distansen i Norge i J17 klassen i år.

Thea Dahl, J17 har kule og slegge som sine favorittøvelser, og ligger på en fin 2.plass på årsstatistikken i kule (3 kg) med resultatet 12,10 m. I forhold til fjoråret er det en forbedring på 88 cm. I sleggeøvelsen har hun også fått teknikken til å sitte, og her har hun foreløpig oppnådd 44,49 m som sitt beste resultatet i denne sesongen. Med det innehar hun 2. plass på den nasjonale årsstatistikken også i den øvelsen, og resultatet er en tydelig forbedring av personlig bestenotering.

Hanna Haugsvær, J16 bor og trener for det meste i Sauda, men representerer HIL Friidrett. Kule og diskos er hennes spesialøvelser, og i begge grenene er hun inne blant topp tre i sin årsklasse. Bestenoteringen er 12,46 m. med 3 kilos kule og 33,48 m. i diskos (1 kg.).
Fine forbedringer av personlige rekorder satt tidligere år, og nok et eksempel på at tålmodig og systematisk treningsarbeid over tid gir fremgang.

Maria Døske, J 16 har også hatt fin fremgang i hennes øvelser kule og spyd. Kun få cm. bak Hanna med respektable 12,10 m. som best i kule, gir en foreløpig 4. plass på årsstatistikken. I spydøvelsen (500 g) har Maria oppnådd 36,13 m. en fin forbedring av sin personlige rekord fra 2020-sesongen.

Vi må heller ikke glemme de som løper litt lengre distanser – mellom- og langdistanse. Her har både Kristine Alne (2002) og Simon Østreng Veland (2000) greid kravet til deltakelse i hoved-NM senere i år. Tålmodighet er igjen er stikkord for to utøvere som har vært med i mange år, men ikke har hevdet seg helt i toppen.

Helt i toppen finner vi imidlertid Nora Jakobsen i J14. Hun har virkelig fått lønn for sitt treningsarbeid, og ligger nå helt i toppen på den nasjonale statistikken i sin årsklasse. Med sine 14 år er Nora dette året for ung til å delta i både UM og hoved-NM, men hun har årene foran seg, og vil nok være å finne i toppen også de kommende sesongene.

Den norske friidretts-statistikken: https://www.minfriidrettsstatistikk.info/php/LandsStatistikk.php?showclass=11&showevent=0

Den lokale statistikken «Haugesund gjennom alle tider» finner du/dere på vår resultatside: Resultater – Haugesund Idrettslag | Haugesund Idrettslag (haugesundil.no) og inneholder statistikk for sesongene tom. 2020. Den skal fange opp resultater oppnådd av HIL-utøvere fra «tidenes morgen», men det må føyes til at kvinnene kom med i friidrett først etter krigen.

 

God sommer!