Biffaften i Aldermannslauget.

Publisert: tirsdag 13. desember 2016

Biffaften i Aldermannslauget.

HISTORISK BEGIVENHET PÅ ALDERMANNSLAUGETS BIFF-AFTEN 2016

Torsdag 8.desember 2016 avviklet Aldermannslauget sin tradisjonsrike biff-aften med 26 deltakere i Storsalen, DOA. Oldermann Bjarne Håvik ønsket velkommen og introduserte kveldens gjest Johan Arthur Hansen som senere – i pausen mellom den velsmakende biffen og hvit dame – viste fotografiske godbiter fra forna da’r. Johan Arthur har opparbeidet solid kompetanse på lokal- og slektshistorie og forsamlingen ble vist en rekke bilder fra tidligere tider i Haugesund sentrum så vel som fra nybyggerstrøkene i byen. Det ble mye humring og gjenkjenning fra forsamlingen, og Johan Arthur hadde svar på de fleste spørsmål som kom. Som tidligere postmann har han jo også detaljkunnskaper om hver en avkrok i byen. Hans presentasjon av fotografiske godbiter «traff» utvilsomt hjemme og skapte god stemning.

På HILs årsmøte i 1946 ble det votert over et forslag om det skulle åpnes for kvinners deltagelse i laget. Dette ble vedtatt mot 2 stemmer. De to første aktive kvinnene ble Solveig Aanensen og Alvhild Trædal. Senere, på årsmøtet i 2006,  vedtok Aldermannslauget å «åpne dørene» også for kvinner. Ett konkret fremstøt ble gjort ved invitasjon til «kvinnemøte» 8.mars 2007, med godt kvinnelig fremmøte og stor stemning. Men kvinnene selv fulgte ikke opp etter dette. Ifbm. HIL friidrett 110 års jubileumsfest i november d.å. skjedde det imidlertid en «mobilisering», der noen deltakere fra «bronselaget» i Holmenkollstafetten 2003, klasse kvinner superveteran, stakk hodene sammen. Dette medførte at hele 10 kvinner stilte på den tradisjonsrike biff-aftenen til Aldermannslauget ! Et slikt «historisk» gjennombrudd bør omtales – og kvinnene var: Åshild Lemvik, Solveig Wathne Dahl, Gunhild Haukeland, Bjørg Næss Håvik, Eva Eide, Solveig Førland, Anne Lise Larsen, Ingunn Hetlevik, Kirsten Ekeland og Judith Stange

I forsamlingen ellers hadde vi også med oss æresmedlemmene Jon Lindeland, Kåre Østby Stange, Einar Sæbø og Kåre Osnes. Praten gikk livlig rundt bordene og det kan noteres nok en trivelig aften med en meget velsmakende biff !