Per Pedersen til minne

Publisert: mandag 16. november 2015

Per Pedersen til minne

Så har «han Per» avfyrt sitt siste startskudd.
Vårt kjære HIL-medlem gjennom nær 60 år , Per Pedersen, er gått bort. Utad mest kjent for – i om lag 50 år – mannen som startet «alle» løp i Haugesund Idrettslag, det være seg kveldstevne, elitestevne, norgesmesterskap eller Djupadalten som han sist tok seg av i oktober.

Innad i laget er han kjent for sin lange merittliste, som idrettsutøver – lange løp med bl.a. byrekorder på 3000m hinder og 10 000m,  og senere som pådriver og inspirator i oppbygging av et langdistansemiljø. Men den største innsatsen hans finner vi i de administrative og praktiske funksjonene i laget. I perioden 1961 til 1971 var han kontinuerlig med i HIL-styret og innom de fleste verv, bl.a. som formann i 1966 og 1970. Hans engasjement på selve friidrettsbanen, der idretten skal utfoldes, er velkjent. Han hadde solide kunnskaper om hvorledes tingene skulle være på indre bane, og han holdt seg kontinuerlig oppdatert. Så husker vi han da også som energisk leder i teknisk komite da NM i friidrett skulle arrangeres i 1981. For sin innsats for laget har han fått alle hederstegn laget kunne gi ham, inklusive det høyeste; æresmedlem.

Haugesund Idrettslag har – helt siden Bernhard Sørensens dager – vært velsignet med flere fremragende idrettsledere. I dette «selskapet» er det Per Pedersen minnes. Han har satt sitt preg på friidrettsmiljøet i Haugesund og representert en uvurderlig kontinuitet som yngre krefter i laget har kunnet støtte seg på. «Spør han Per», har vært et gjennomgående svar når det var noe som måtte forklares for å forstå bakgrunn og sammenheng for f.eks. tidligere fattede vedtak. Så ble han også omtalt som «levende leksikon» når det gjaldt kunnskap om lagets historie.

Det var liv der Per var med. Han satte ting på dagsorden og var flink til å løfte fram problemstillinger. Således skapte han engasjement i våre felles samlinger i laget, og det kunne bli friske meningsutvekslinger – ofte med Per som «pådriver». Og så hadde han den genuine evnen til å løse det hele opp med en anekdote eller bemerkning som gjorde at stemningen toppet seg.

Selv om Per nå er borte, har han likevel satt så kraftige spor etter seg at minnet om han vil være tydelig i mange år framover. Sammen med kona Bjørg, som gikk bort for bare 3 måneder siden, var de et fargerikt par som var med på å skape et trivelig miljø i HIL. Så takker vi for alt Per har vært for laget og tar de gode minnene med oss, samtidig som våre tanker og medfølelse går til den nærmeste familie som har blitt så hardt rammet i løpet av kort tid.

For venner i Haugesund Idrettslag

Bjarne Håvik