Aldermannslauget på tur til Bokn.

Publisert: tirsdag 16. juni 2015

Aldermannslauget på tur til Bokn.

Torsdag 21.mai var det klart  for Aldermannslaugets årlige vår-utflukt. Denne gangen ble turen lagt til Bokn – stedet som er best kjent de siste ca 20 årene for «gjennomkjøring» med siktemål Arsvågen og ferje.

I alt var det 17 deltakere på turen. Været var langt fra tiltalende, helst overskyet, men den store nedbøren holdt seg unna til vi kom oss innendørs. Første stoppested var garden Sæbø, sentralt plassert på et høydedrag like sør for Føresvik. Her var i gamle dager (100 år siden) et skikkelig stort tun med samling av våningshus og større og  mindre «driftsbygninger». Hovedhuset på gården er nå under restaurering, og dagens eier Erling Sæbø ga oss en orientering om gården og familien som hadde hatt tilhold der de siste 100 årene. Omkring århundreskiftet (1900) var familien foreldre og 10 barn. Som for svært mange andre stor-familier i Bokn var det ikke utkomme for alle, og en stor del av de unge dro til USA. Slik ble det også for 4 av guttene på Sæbø, 3 av dem ble «farmere» «over there» mens 4.mann (odelsguten) kom hjem og overtok garden når tiden var inne. «Mor» Sæbø var Regine Malene Halvorsdatter Kongshavn, søster av 2 Kongshavn-brødre som slo seg opp i Haugesund og som det er stor slekt etter.

Planlagt post nr 2 på turen var Sønnalandsstraumen, et svært idyllisk naturlandskap. Været egnet seg ikke til noe pphold her, så vi nøyde oss med en kikk fra bilvinduene og har vel «stående» invitasjon dit for noen hver av oss når den gode sol-dagen opprinner…

Så bar det helt ut til den ytterste «nøgne ø» som poeten skriver om. I vårt tilfelle Kystbatteriet – eller fortet, i Loden, nærmere bestemt Klepp som stedet egentlig heter.

Ikke helt lett å finne fram ut dit, ingen veivisere, kanskje Bokn kommune bevisst ikke markedsfører stedet – noen større trafikk utover er vel neppe ønskelig. En bil om gangen, takk. Det var rimelig enkelt å komme seg rundt på anlegget, og det var lett å få en god oversikt. En får et godt inntrykk av den strategiske plasseringen, og det er lett å begripe hvorfor tyskerne gjorde så store investeringer her. Her var det foruten kanonstillinger og andre skytestillinger, oppsatt brakker, garasjer, kai, underjordiske ganger, ja tilmed et lite sykehus. Så flott det hadde vært om det hadde vært satt opp et eller annet arrangement som fortalte og viste hvorledes «herlighetene» var plassert i 1941-45. Det er neppe for sent.

Post nr 4 var Lars Magnus Alvestad sitt private kystkulturmuseum i Alvestadkroken. Et sjøhus «stappa» med gjenstander fra båter og fiskerivirksomhet over de siste ca 50 –75 år. Lars Magnus var selv til stede og fortalte levende om de forskjellig gjenstandene og historier knyttet til disse. Vi ble raskt tatt tilbake i tid og mintes «diverse» fra «gamla dar».

Til avslutning på turen gikk vi så «en trapp opp» i sjøhuset til Lars Magnus, der det er innredet et koselig maritimt preget forsamlingslokale. Der ventet nyfiska og kokte reker fra Jøsang Sjømat som smakte aldeles fortreffelig med hvetebrød o.a. tilbehør. En fin avslutning på nok en trivelig tur i Aldermannslaugets regi.